Heti alkuun teen selväksi, etten pyri kirjoittamaan tieteellistä tekstiä tai referoimaan saamaani tietoa virallisesti, vaikka nostankin tähän asioita dokumentista. Kirjoitan tässä tekstissä omia kokemuksiani ja pyrin analysoimaan ja soveltamaan saamaani tietoa omassa elämässäni. Tieteelliset faktat voi poimia muualta, lähdeteokseksi en tätä tekstiä tarkoita :)
Katsoin muutama päivä sitten lepäillessäni Yle Areenalta mielenkiintoisen tiededokumentin Erityisherkät (Sensitive - the Untold Story). Näkyy vielä, kannattaa katsella vaikka juhannuksen sateita pidellessä. Tiesittekö, että jopa 20 % ihmisistä on erityisherkkiä? Mutta mikä itseäni kiinnosti dokumentissa oli se, että erityisherkkyyttä on tutkittu myös eläimillä. Erään tutkimuksen mukaan tutkimuksessa mukana olleista 100 eläinlajista jopa 20 % yksilöistä oli erityisherkkiä - sama suhde siis kuin ihmisillä.
En ryhdy avaamaan kummemmin erityisherkkyyden käsitettä, sen voi jokainen vaikka googlata jos käsite on vieras. Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää, että erityisherkkyys ei ole vika tai oireyhtymä, vaan päinvastoin, erityisherkkyys on osa persoonallisuutta. Jos 20 % tutkittujen lajien yksilöistä on erityisherkkiä, ei niin iso osa voi olla viallisia eikä näin ollen haitata lajin selviytymistä. Erityisherkkyys on piirre, joka selviytymään tarkkaavaisuutta vaativissa tilanteissa. Asialoikkana: Jos olette katsoneet uusia Sherlock Holmes - elokuvia, uskallan väittää, että päähenkilö on erittäin erityisherkkä persoona, joka pystyy käyttämään erityistä herkkyyttään ja aistejaan parhaalla tavalla hyväkseen. On muuten hyviä elokuvia, suosittelen ;)
Alttius erityisherkkyyteen syntyy geenien ja ympäristön yhteisvaikutuksena. Myös se, kuinka erityisherkkä yksilö selviytyy elämässä, riippuu paljon siitä, pystyykö omaa erityisherkkyyttään hyödyntämään vai antaako paholaiselle pikkusormen. Toki ympäristö vaikuttaa tähän vahvasti - erityisherkkien lasten kasvatukseen on tutkimusten myötä löytynyt paljon uutta tietoa.
Erityisherkät lapset leimataan usein herkästi pelokkaiksi. Sama pätee eläimiin; onko pelokkuus tai hermostuneisuus huonoa käytöstä vai opittu mekanismi? Vai kenties suojakeino? Erityisherkkien yksilöiden kärsimys näkyy usein käytöshäiriöinä. Usein puhutaan temperamenttisista, hankalista hevosista, jotka ovat hyvin herkkiä. Miltä kuulostaisi, jos puhuttaisiinkin erityisherkistä hevosista? No, nykyään on muotia mennä monessa asiassa milloin minkäkin diagnoosin taakse (pahoittelen kärjistämisen), ja valitettavasti paljon hevosten opittua (vaiko opettamatonta?) käytöstä - tarkoitan huonoa - perustellaan ties millä asioilla. Lisäksi terveydelliset syyt tulisi tietenkin aina sulkea pois, jos hevonen käyttäytyy ihmisen mittapuulla huonosti.
Joskus kuitenkin hevonen on vain herkempi kuin muut. Käyttäytymisen variaatioita on varmasti niin paljon kuin on hevosia sekä erilaisia ympäristöjä, missä ne elävät ja ovat eläneet. Tulisi aina muistaa, että mikä toimii yhdelle hevoselle, ei välttämättä toimi toiselle. Joku hankalaksi tulkittu hevonen tarvitsee ehkä tiukempaa kuria ja ohjausta ja hyväksyy sen, toinen taas on oman elämänsä taiteilija ja toimii parhaiten pehmeällä otteella, tarviten kuitenkin rajat. Näin ollen kaikki hevoset eivät sovi kaikille ihmisille, ja päinvastoin. Omaankin elämääni on osunut tällaisia yksilöitä, ja jokaisen käytös on ollut erilaista ja erityisherkkyyden "oirehtiminen" ilmennyt eri asioissa. Tärkeintä on se, että kuuntelee hevosta ja sen reaktioita ja tarjoaa sille turvallisen ympäristön rajoineen.
Uljas Musta on ollut tärkein tällainen hevonen elämässäni. Joinain hetkinä maailmassa vaan oli ihan liikaa kaikkea sille ja reaktiot saattoivat olla arvaamattomia. Toisena hetkenä sait kanavoitua hevosen herkkyyden ja ratsastaminen oli ihan mielettömän upeaa.
 |
Kuva: Tiina Pesonen |
Olen saattanut kertoakin, kuinka ratsastin talvi-iltana kentällä, ja taivaalle piirtyi mahtavia revontulia. Kävelin alkukäyntejä rauhallisella hevosella, ja taivaalle katsellessani mietin, kuinka revontulet näyttivät sille, että hetkenä minä hyvänsä sieltä voisi laskeutua avaruusalus ja imaista meidät avaralta kentältä - apua, mihin voitaisiin silloin mennä turvaan, siirtotallin katokseen vai talliin? Samalla hetkellä hevonen vaistosi mietteeni ja hermostui, käynti muuttui kireäksi ja rennon hevosen olemus muuttui. Tilanne nauratti itseänikin, mutta se kertoi, miten pieniä asioita herkkä hevonen voi aistia ja reagoida niihin. Toinen, kipeämpi tarina, liittyy Uljas Mustan viimeiseen hetkeen. Herkkä hevonen hermostui kun harjailin sitä viimeistä kertaa ja hyvästelin sairaan hevosen. Se aisti minun tunteeni, ja reagoi siihen välittömästi. Olin ollut vuosien varrella mukana saattamassa kahteen otteeseen omaa hevostani sateenkaarisillalle ongelmitta, joten tilanne oli itselleni tuttu, mutta Uljas Mustan herkkyys yllätti tässäkin asiassa. Jouduimme sitten kuitenkin tekemään pienen suunnitelmanmuutoksen, kun en voinut olla se, joka hevosen saatteli ikiuneen.